Øget indhandling af levende torsk er en økonomisk gevinst
I denne tid, hvor prisen på torsk er dalende, er det godt nyt at andelen af den indhandlede mængde af levende torsk er steget i forhold til de sidste par år. Det betyder en bedre indtjening til både fiskere og Royal Greenland. Fileter af levende torsk er nemlig af god kvalitet. Efterspørgslen er god, og dermed kan Royal Greenland få bedre pris for disse.
Af Inga Egede, ineg@royalgreenland.com- Per 1. oktober 2020 er mere end 1/3-del af den indenskærs torskekvote i Vestgrønland indhandlet som levende torsk, fortæller driftschef i Royal Greenland, Sten Sørensen.
En af årsagerne til den øgende indhandling skyldes blandt andet, at fiskeområderne er blevet udvidet, og dermed får fiskerne en bedre økonomisk gevinst ved at indhandle levende torsk.
- De seneste år har flere og flere fiskere i Maniitsoq- og Kangaatsiaq-området deltaget i fiskeriet af levende torsk. Fiskeriet blev senere udvidet til at omfatte Paamiut- og Nuuk-området. Projektet med indhandling af levende torsk dækker således i praksis området fra Qeqertarsuaq i nord til syd for Paamiut, siger Sten Sørensen og fortsætter:
- Det øgede optag af levende torsk betyder en væsentlig kvalitetsøgning af vores torskeproduktion. Det resulterer i bedre priser og afsætning. Specielt i år, hvor Covid-19 har ramt os, har det vist sig også at være til fordel for fiskeren, for vi har kunnet fastholde indhandlingsprisen på levende fisk. Den primære årsag er kvaliteten, men også det faktum, at langt hovedparten af de levende fisk bliver fileteret. Filetmarkedet har ikke været så hårdt ramt som markedet for hel fisk til videreforædling, siger Sten Sørensen.
I 2019 lå Royal Greenlands indhandling af levende torsk på indenskærs kvoten under 20 procent, imens den altså i år er på cirka 35 procent.
Bedre kvalitet
Fiskeri i de nye fiskeområder er gået godt, men der har været udfordringer med produktionen på fabrikken i Maniitsoq.
- Vi er nu i en situation hvor både vi og leverandørerne kender konceptet, derfor jeg synes egentligt fiskeriet er forløbet uden de store problemer. Men vi har udfordringer med kapaciteten i produktionen, siger Sten Sørensen og fortsætter:
- Vores kapacitet på fabrikken i Maniitsoq er høj, men vi kunne dog godt tænke os at få etableret to-holds skift på fabrikken for at kunne følge med. Derfor var det godt at vores trawler Sisimiut kunne tage ind til Nuuk-fjorden og hente 700 tons råvarer i juli måned, som de så producerede til filet ombord.
Sæsonen for fiskeri og produktion af levende torsk er endnu ikke slut for i år, men slutter i begyndelsen af november.
Royal Greenland vil gerne fortsætte projektet med levende torsk i fremtiden.
- Vi håber at kunne fortsætte projektet i fremtiden fordi det har vist, at bundgarnstorsk kan blive til de bedste torskeprodukter der laves i verden. Derfor er vores plan at fastholde projektet i de kommende år, og hente levende fisk på hele Vestkysten, siger Sten Sørensen.